már
26

Miért értékes a Bitcoin?

Címkék: Bitcoin Gox | Szerző: Tamas Blummer | 9:41 pm

A mai budapesti Bitcoin meetup "Discuss the recent price swings in Bitcoin" címmel lett meghírdetve és remélem a jelenlévőknek útmutatást adott a pillanatnyi helyzetben. Nem voltam ott, mivel úgy gondolom az aktuális ármozgások előremutató informácót nem rejtenek.

A Bitcoin értékének megértéséhez az emberiség egy régebbi felfedezésénék értékét kell megérteni. A kettős könyvelés felfedezése volt az ami a lehetővé tette olyan cégek üzemeltetését melyben nem minden adminisztraciós és kontrollfeladatot maga a tulajdonos látott el. A főkönyv tette lehetővé, hogy befektetők bevonhatóak lehessenek, hogy egyáltalán cégek létezhessenek. A főkönyv manipulációja annak eredeti papírformájában nehezen kivitelezhető volt és ezzel létrehozta a befektetők bevonásához és feladatok felosztásához szükséges kontroll eszközt. E működő kontrol eredménye lett a bizalom. 

A számítástechnika használatával a főkönyv bizonyító értéke jelentősen romlott, hiszen adatbázisok a papirra jellemző fizikai nyomok nélkül korrigálhatók, és a manipuláció annak minden vonzatával is automatizálható lett, a könyvvizsgálókba és azok technikai képességeibe vetett bizalom növekedett, a főkönyvek szavahihetősége pedig csökkent. Enron, Bear Stearns, Lehman Brothers, AIG ... elegendő szemléltetést szállított arra hogy a model mai technológiáju és méretű vállalkozások szavahihatőségét már nem biztosítja. 

Nos a Bitcoin hálózat létrehoz egy könyvelést Bitcoin nevü elszámolási egységben mely helyreállítja a papírforma hitelességének előnyét annak feldolgozási hátránya nélkül. A Bitcoin rendszeren belül végzett müveletek hitelesége könyvvizsgáló bevonása nélkül is bárki által ellenőrizhetőek és senki által nem manipulalhatóak.

A Bitcoin értéke tehat azzal növekszik, hogy azt egy hiteles könyvelés megvalósítására használjuk, és semmivé is válik ha ez nem történik meg, lásd Mt. Gox.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://bitsofproof.blog.hu/api/trackback/id/tr995880320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.